ERI TUKIMUOTOJEN YLEISET OHJEET:
-
YLEISTÄ
Suunnitteletko konserttia? Oletko tekemässä äänitettä? Haluatko keskittyä luovaan työhön? Hae tukea Musiikin edistämissäätiöltä!
Musiikin edistämissäätiö sr (MES) edistää kotimaisen musiikin monimuotoisuutta tukemalla sen tekijöitä, esittäjiä, kustantajia ja tuottajia. MES tukee suomalaisten tai Suomessa vakituisesti asuvien esittävien taiteilijoiden ja säveltäjien, sanoittajien ja sovittajien tuotantoa.
Säätiö edistää ja tukee taloudellisesti suomalaiseen musiikkiin liittyviä elävän musiikin tilaisuuksia, musiikkitallenteiden tuottamista, musiikin markkinointia ja vientiä, kustannustoimintaa ja koulutusta. Edistämistyö painottuu ammattimaiseen toimintaan, ja sen piiriin kuuluvat kaikki musiikkilajit.Tukitoiminta rahoitetaan yksityisen kopioinnin hyvitykseen osoitetuilla varoilla, valtionavustuksilla ja säätiön taustayhteisöjen lahjoituksilla. MESn ovat perustaneet Gramex ja Teosto.
Tiedä, älä luule!
Hakuaika päättyy kaikkina hakupäivinä klo 24.00. Myöhästyneitä hakemuksia ei huomioida, eikä tukea myönnetä jälkikäteen. (Poikkeukset äänitetuotantotuki ja musiikkivideotuki, joista tiedot tukimuodon kohdalla). MES ei päivystä iltaisin eikä viikonloppuisin, joten ota tämä huomioon mahdollisen avuntarpeen sattuessa. Suosittujen tukimuotojen kohdalla palvelin saattaa ruuhkautua kahtena viimeisenä hakupäivänä, joten tee hakemuksesi ajoissa!
Kuluapurahalla/kohdeapurahalla voi maksaa vain taiteellisen toiminnan kuluja. Tuen hakija on se taho (yksityishenkilö tai yhteisö), joka on vastuussa hankkeen tuotoista ja kuluista.
Jos apurahansaaja käyttää MES:n myöntämää tukea työvoiman palkkaamiseen, on apurahansaaja vastuussa tavanomaisista työnantajavelvoitteista, kuten ennakonpidätyksistä, sivukuluista ja tulorekisteri-ilmoituksista.
Huolellisesti mietitty hankkeen tulo- ja menoarvio lisäävät hakemuksen uskottavuutta. Harkitse mitkä liitteet ovat hakemuksen arvioimisen kannalta olennaisia.
Tukea ei myönnetä soitin- eikä laitehankintoihin.
Päätösprosessi
Hakuajan päätyttyä hakemusten käsittelyprosessi kestää 4–8 viikkoa. Käsittelyaikaan vaikuttaa hakemusten määrä ja säätiön asiantuntijatoimikuntien kokousten ajankohta hakuajan päättymisen jälkeen. Asiantuntijatoimikuntien esitykset vahvistaa säätiön hallitus. Hakijoille ilmoitetaan päätöksestä sähköpostilla.
Säätiö ei perustele päätöksiään, eikä anna lausuntoja hakijoille, näin ollen hakijalla ei ole tarkastusoikeutta tallennettuihin hakemuksen arviointitietoihin.
Arvonlisäveron huomioiminen kustannusarviossa ja selvityksessä
Arvonlisävero hyväksytään avustettavaksi kustannukseksi vain, jos se jää avustuksen saajan lopullisesti maksettavaksi. Mikäli avustuksen saaja vähentää verotuksessaan maksamansa arvonlisäverot, avustettavalle kohteelle hyväksytään kustannus nettomääräisenä. Avustuksen saajan tulee järjestää kirjanpitonsa siten, että avustuksen käyttöä voidaan seurata luotettavasti.
-
Audiovisuaalisen musiikkituotannon tuki
Hakuaikaa vuodelle 2025 ei ole tiedossa Yleistä
Audiovisuaalista eli AV-tukea myönnetään audiovisuaalisiin musiikkilähtöisiin tuotantoihin, joiden kohteena on kotimainen esittävä ja/tai luova säveltaide. Tuettavia ohjelmatyyppejä ovat esim. musiikkivideot, musiikkiaiheiset dokumentit ja elokuvat sekä muut suomalaista musiikkia edistävät av-tuotannot.
Tuesta päättää av-alan ammattilaisista koostuva raati, joka perustaa päätöksensä teoksen kuvan ja äänen taiteelliseen ja ammatilliseen tasoon ja merkitykseen.Keskeisenä kriteerinä on tuotannon musiikillinen sisältö ja merkitys sekä se miten hanke edistää suomalaista musiikkia. Tuen tavoitteena on monipuolisen AV-tuotannon tukeminen.
AV-tuki kohdistetaan ammattimaisiin tai ammattilaisuuden potentiaalia sisältäviin hankkeisiin. Oppilastyönä tehtäviä tuotantoja ei tueta.Tukea ei myönnetä soitin- eikä laitehankintoihin.
Huolellisesti mietitty hankkeen tulo- ja menoarvio lisäävät hakemuksen uskottavuutta. Myönnetyt tukisummat ovat useimmiten 30–50 % hankkeen kustannusarviosta.
AV-käsikirjoitus- ja ennakkosuunnittelutuki
- Tuettavia ohjelmatyyppejä ovat musiikkiaiheiset dokumentit ja muut musiikkilähtöiset ohjelmat (tukimuoto ei koske musiikkivideoita).
- Tuen tarkoituksena on auttaa aiheen ja idean ennakkotutkimusta ja kehittelyä sekä hankkeen saattamista tuotantovaiheeseen.
- Samaan hankkeeseen voi olla vain yksi hakemus.
- Laadi hakemukseen liitteeksi hankkeen kokonaisbudjetti.
- Yksityishenkilöille tuki voidaan myöntää hakemuksen perusteella työskentelytukena.
- Liitä hakemukseen näyte visuaalisesta tyylistä
- Selvitykseen tulee liittää valmis käsikirjoitus tai treatment sekä selvitys tehdystä työstä.
AV-musiikkiohjelmatuki
- Tuettavia ohjelmatyyppejä ovat esim. musiikkiaiheiset dokumentit ja elokuvat sekä muut suomalaista musiikkia edistävät av-tuotannot ja av-hankkeet.
- Samaan hankkeeseen voi olla vain yksi hakemus.
- Laadi hakemuksen liitteeksi hankkeen kokonaisbudjetti.
- Liitä hakemukseen kuvanäyte materiaalista, kohtauksesta, tyylistä
- Selvitykseen tulee liittää kirjanpitoon perustuva yhteenveto hankkeen tuotoista ja kuluista.
- Liitä selvitykseen linkki valmiista tuotannosta tai muu selvitys lopputuotteesta.
AV-musiikkivideotuki
- Musiikkivideoihin tuki haetaan valmiilla musiikkivideolla. Musiikkivideotukea on haettava 6 kuukauden kuluessa musiikkivideon julkaisusta, sen jälkeen tulleita hakemuksia ei käsitellä.
- Liitä hakemukseen videon linkki (esim. Youtube-linkki tai Vimeo-linkki). Jos videon linkki puuttuu, hakemusta ei käsitellä.
- Musiikkivideoiden kohdalla edellytetään, että kappale, josta video tehdään, on julkaistu kaupallisessa jakelussa tai on muulla tavalla yleisön saatavilla. Kappale tulee olla julkaistuna digitaalisesti suoratoistopalvelussa kuten SoundCloud, Spotify, iTunes, Apple Music, Youtube Music, Deezer, Tidal. Jos kappale on julkaistu vain fyysisenä äänitteenä (CD, LP), tulee se toimittaa MES:lle hakemuksen liitteeksi.
- Samaan musiikkivideoon voi olla vain yksi hakemus.
- Tuen saajan tulee huolehtia kaikista tarvittavista esittäjien, tekijöiden ja tuottajien tekijänoikeudellisista käyttöluvista.
- Hyväksyttäviä kululajeja: musiikkivideon käsikirjoitus/ennakkosuunnittelu, tuotantohenkilökunnan palkkakulut, esiintyjien palkkakulut, kuvauspaikan vuokra, rekvisiittakulut, teknisen välineistön vuokraaminen, laboratorio/jälkityö..
- Soitin- eikä laitehankintoja tueta.
- Musiikkivideon markkinointi- ja esityskulut eivät ole tuotantokuluja.
- Musiikkivideon äänitteeseen liittyvät kulut eivät kuulu tähän tukimuotoon, äänitetukea voi hakea erikseen.
- Kuluihin hyväksytään projektikohtaisia kuluja. Kiinteät yleiskustannukset, jotka aiheutuvat toimijalle hankkeesta huolimatta, eivät ole hyväksyttäviä musiikkivideotuen kuluja.
- Liitä hakemukseen musiikkivideon tuotannon kululaskuja vähintään haetun summan edestä. Kerro erillisellä liitteellä, miten kululaskut liittyvät kyseisen musiikkivideon tuotantoon.
-
Elävän musiikin tuki: Musiikki Suomi LIVE -tuki 2025
Hae Musiikki Suomi LIVE-tukea nyt
HAE TUKEA/TEE SELVITYS TÄÄLTÄHAKUAIKA VUODELLE 2025
- Hakuaika alkaa 15.12.2024 ja päättyy 15.1.2025 klo 24.00 - Myöhästyneitä hakemuksia ei oteta huomioon
Musiikki Suomi LIVE -tuki 2025
Musiikki Suomi LIVE -tuki on Opetus- ja kulttuuriministeriön ja MES:n taustayhteisöjen erillisellä määrärahalla rahoitettava tukimuoto, joka on tarkoitettu musiikin vapaan kentän toimintaan.
Myönnettävällä avustuksella edistetään musiikin vapaan kentän työllisyyttä sekä alan toimintaedellytyksiä. Musiikki Suomi LIVE kattaa kaikki musiikkilajit ja/tai niiden yhdistelmät.
Hakemuksia arvioitaessa otetaan huomioon, miten esitetty ohjelmisto suhteutuu musiikkialan teeseihin tasa-arvon, monimuotoisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi.
Teesit tasa-arvon, monimuotoisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi musiikkialalla
Tukea myönnetään paikallisille ammattimaisille järjestäjille säännölliseen klubi/konserttitoimintaan vuodelle 2025. Toiminnan säännöllisyys tarkoittaa vähintään kerran kuukaudessa järjestettäviä konsertteja vähintään yhdeksänä kuukautena vuoden 2025 aikana.- Tuen saaminen edellyttää kuntarahoitusta, ja tuki voi olla enintään noin kaksinkertainen kuntarahoitukseen nähden. Jos hankkeelle ei ole odotettavissa kuntarahoitusta, valitse tukimuodoista Elävän musiikin tuki (MES-tuki ja VAKA-tuki).
- Mikäli kuntarahoituksesta ei ole hakuaikana päätöstä, tarvitaan tieto a) haetusta kuntarahoituksen määrästä ja b) siitä osuudesta, joka haetusta kuntarahoituksesta on tarkoitus kohdistaa Musiikki Suomi LIVE -toimintaan. Tieto saadusta kuntarahoituksen määrästä on ilmoitettava MES:lle heti, kun se on tiedossa.
- Tuki kohdistuu pelkästään kotimaisten esiintyjien palkkioihin. Kotimaisilla esiintyjillä tarkoitetaan suomalaisia tai Suomessa vakituisesti asuvia.
- Ammattimaisuuskriteerin täyttämiseksi muusikkokohtaisen palkkiotason tulee olla vähintään 230 euroa per konsertti, ja markkinoinnista täytyy huolehtia asianmukaisesti. Hakijan tulee huomioida mahdolliset työnantajavelvoitteet (ennakonpidätykset, työnantajan sivukulut, tulorekisteri-ilmoitukset) palkkojen/palkkioiden/työkorvausten osalta.
- Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamissa hankkeissa noudatetaan erityisavustuksen ehtoja ja rajoituksia. OKM:n edelleen jaettavan avustuksen saajien kanssa tehdään sopimus avustuksen käytöstä, käytön valvonnasta ja niiden ehdoista. Sopimus lähetetään päätöskirjeen mukana niille hakijoille, joiden hanke rahoitetaan OKM:n määrärahasta.
- Avustuksen saajan tulee järjestää kirjanpitonsa siten, että avustuksen käyttöä voidaan seurata luotettavasti. Valtion avustuksen ehtojen noudattamisen valvomiseksi, avustuksen saajan tulee liittää selvitykseen projekti- tai kustannuspaikkatasoinen pääkirjaote.
Hakemuksessa tulee näkyä seuraavat tiedot:
- Haettava summa, joka voi olla noin kaksinkertainen kuntarahoitukseen nähden.
- Konserttitoiminnan kuvaus: montako hankkeen rahoituksella toteutettavaa konserttia järjestetään vuonna 2025
- Ilmoita konserttiohjelmisto sekä esimerkkejä tulevista esiintyjistä mm. yhtyeet, kokoonpanot, yksittäiset artistit, yms.
- Arvio muusikkotyöpäivistä yhteensä (esim. trion keikka = kolme muusikkotyöpäivää).
- Kustannusarviossa tulee esittää kulut vain Musiikki Suomi LIVE -klubien/konserttien osalta.
- Arvio maksettavista esiintymispalkkioista. Varaudu raportoimaan palkkakulut (ostopalveluna ja palkkana maksetut) ja ne yhteisöt, jotka ovat vastanneet palkanmaksusta.
- Tuloihin tulee ilmoittaa toimintaan saatu kokonaiskuntarahoitus sekä tästä osuus Musiikki Suomi LIVE -konsertteihin. Muita tuloja voivat olla esim. pääsylipputulot, sponsoritulot sekä mahdolliset muut tulot tai avustukset.
- Liitä hakemukseen viimeisin tilinpäätös.
Hakemukseen ei saa sisällyttää muualta tuettuja kiertueita tai muita esiintymisiä, kuten Jazzliiton tai Kansanmusiikkiliiton kiertueet tai yhteistuotantokiertueet. Tukea ei voi käyttää festivaalikonsertteihin.
Raportointi
Käyttöselvitys tehdään sähköisen hakujärjestelmämme kautta, johon kirjaudut tunnuksillasi.
Hankkeen hyväksymispäätös edellyttää, että hanke toteutetaan hakemuksen mukaisessa muodossa ja laajuudessa tuen käyttöajan puitteissa.
Jos toteuma poikkeaa oleellisesti hakemuksessa esitetyistä tiedoista, MES pidättää itsellään oikeuden tarkistaa päätöstä. Saatu kuntarahoituksen päätös tulee pyynnöstä esittää MES:lle.Varaudu raportoimaan Musiikki Suomi LIVE -tuella katetut palkkakulut ja ne yhteisöt, jotka ovat vastanneet palkanmaksusta. Esiintyjille maksetut palkat ja ostopalvelulaskut on esitettävä omilla kirjanpidon tileillään.
.Avustuksen selvityksen liitteet
- Allekirjoitettu sopimus niiltä, jotka ovat saaneet OKM:n tukirahoituksen Musiikki Suomi LIVE -toimintaan (sopimus valtionavustuksen edelleen jakamisesta yhteisölle). Sopimus tulee liittää kokonaisena.
- Yhteenveto hankkeen tuotoista ja kuluista. Liitä selvitykseen projekti- tai kustannuspaikkatasoinen pääkirjaote.
- Esiintyjille maksetut palkkiot on esitettävä omilla kirjanpidon tileillään (ostopalvelut ja maksetut esiintymispalkkiot). Selvitykseen tulee liittää erillinen raportti Musiikki Suomi LIVE -tuella katetuista palkkakuluista ja niistä yhteisöistä, jotka ovat vastanneet palkanmaksusta.
- Hankkeen vapaamuotoinen tapahtumaraportti, joka sisältää
- tiedot toteutuneista konserteista pvm sekä esiintyjät (voi olla erillinen liite)
- tiedon siitä, kuinka monta muusikkotyöpäivää kertyi toimintakaudella
- kuinka monta eri muusikkoa työllistyi
- tiedot kävijämääristä
- tiedot alueellisesta näkyvyydestä
- erittelyn kulurakenteesta
- maininnan tukimuodon tarpeellisuudesta hakijan toiminnassa
-
Elävän musiikin tuki: MES-tuki ja VAKA-tuki
HAET TUKEA
HAE TUKEA
TEE SELVITYSHAKUAJAT VUODELLE 2025
- 15.1.2025
- MUUT VUODEN 2025 HAKUAJAT JULKAISTAAN TAMMI-HELMIKUUSSA
ELÄVÄN MUSIIKIN TUKI
Elävän musiikin tukea on mahdollista saada erilaisiin kotimaista luovaa ja/tai esittävää säveltaidetta sisältäviin projektikohtaisiin hankkeisiin. Kotimaisella musiikilla tarkoitetaan suomalaisten tai Suomessa vakituisesti asuvien esittävien taiteilijoiden ja säveltäjien, sanoittajien ja sovittajien tuotantoa.
Myönnettävillä avustuksilla edistetään toimialan kehittymistä, työllistymistä ja osaamista. Painopisteen tulee olla ammattimaisessa tai ammattimaisuuteen tähtäävässä toiminnassa.Elävän musiikin tuki myönnetään MES-tukena tai VAKA-tukena. VAKA-tuki on Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä erillinen määräraha vapaan kentän klubi- ja kiertuehankkeisiin. VAKA-kelpoiset hakemukset poimitaan hakemusten joukosta asiantuntijamme toimesta. Näet päätöksestä, jos tuki on myönnetty VAKA-tukena.
Hakemukset on toimitettava ennen hankkeen toteuttamista, jälkikäteen tulleita hakemuksia ei käsitellä. Hankkeille myönnettävät avustukset voi käyttää aikaisintaan hakuajan päättymisen jälkeen syntyviin kuluihin. Jos esiintymisten päivämääriä, esityspaikkoja eikä esiintyjiä ole vahvistettu, hakemus on tehty liian aikaisin, eikä sitä käsitellä.
TUEN HAKIJA VASTAA HANKKEEN TUOTOISTA JA KULUISTA
- Elävän musiikin TUEN HAKIJA VASTAA esiintyvän taiteilijan/taitelijoiden palkkioiden maksusta sekä hankkeen tuotoista ja kuluista.
- Ensisijainen hakija on konsertin/keikan järjestäjä, joka maksaa esiintymispalkkiot laskua vastaan tai palkkana.
- Samaan hankkeeseen voi olla vain yksi hakemus.
- Tukea ei myönnetä esiintymisiin, joista muusikoille ei makseta esiintymispalkkiota tai muusikolle ei jää palkkiota kulujen jälkeen. Ks. alempana muut tukikriteerit.
- Hakemuksiin ja apurahan käyttöselvityksiin ei saa lisätä laskennallisia palkkioita eikä laskennallisia verovapaiden kustannusten korvauksia.
- Yksityishenkilö ei voi itse hakea tukea omaan esiintymispalkkioonsa. Esiintyjän tulee sopia tilaajan kanssa esiintymispalkkiosta ja tilaaja (palkkion maksaja) tekee tukihakemuksen.
- Esiintyjä voi kuitenkin hakea tukea esiintymiseen liittyviin matka- ja majoituskuluihin, jos tilaaja ei niitä maksa (esim. junalippu, lentolippu, bussilippu, hotellikulu). Jos yksityishenkilölle maksetaan apurahalla taiteellisen toiminnan kuluja, niitä ei voi enää vähentää omassa verotuksessa. Ks. taiteen harjoittamisesta johtuneet vähennyskelpoiset tulonhankkimismenot (TVL 31 §:n 1 momentin 4 kohta).
- Kilometrikorvaus ja päiväraha ovat verovapaita matkakustannusten korvauksia. Lähtökohtaisesti vain työnantaja voi maksaa työmatkasta aiheutuneita matkakustannuksia palkansaajalle verovapaasti (TVL 71 §:n 1 momentti). Tästä syystä verovapaita matkakustannusten korvauksia ei voi maksaa yksityishenkilölle elävän musiikin tukena.
- Lue alempaa yleisohje keikan/konsertin tilaajan ja esiintyjän välisistä sopimuksista, esiintymispalkkioista ja verovapaista kustannusten korvauksista.
HAKEMUKSESSA TULEE OLLA:
- vahvistetut esiintymisten päivämäärät, vahvistetut esityspaikat ja vahvistetut esiintyjät
- yksityiskohtainen keikkalista/konserttilista, joissa näkyy esiintyjät
- hankkeen talousarvio/budjetti (laadi realistinen talousarvio)
- projektisuunnitelma
.
MES-TUKI
Elävän musiikin tukea on mahdollista saada erilaisiin kotimaista luovaa ja/tai esittävää säveltaidetta sisältäviin projektikohtaisiin hankkeisiin. Kotimaisella musiikilla tarkoitetaan suomalaisten tai Suomessa vakituisesti asuvien esittävien taiteilijoiden ja säveltäjien, sanoittajien ja sovittajien tuotantoa. Painopisteen tulee olla ammattimaisessa tai ammattimaisuuteen tähtäävässä toiminnassa.
Tuettavia hanketyyppejä ovat muun muassa yksittäiset konsertit, konserttisarjat, kiertueet ja musiikkitapahtumat sekä kotimaassa että ulkomailla.
- Kotimaassa tapahtuvissa elävän musiikin hankkeissa tuki kohdennetaan ensisijaisesti muusikoiden esiintymispalkkioihin. Tukea voidaan myöntää myös matka- ja majoituskuluihin sekä markkinointikuluihin. Laskennallisia kuluja ei hyväksytä.
- Ulkomaille suuntautuvissa hankkeissa tuki kohdistuu pelkästään matkakuluihin (esim. lentolippu, laivalippu, junalippu, majoituskulut, vuokra-auton kulut).
Showcase- ja muut promootioesiintymiset, joista esiintyjille ei jää matka-, majoitus- ja muiden vastaavien kulujen jälkeen palkkiota, kuuluvat markkinointi- ja vientituen piiriin.
Esiintymisen harjoitteluun liittyviä kuluja ei voi sisällyttää tähän tukimuotoon. Voit hakea taiteellisen toiminnan harjoittelujaksoon erikseen työskentelytukea, joka on tarkoitettu tavanomaisiin elantokustannuksiin työskentelyjakson aikana.
Keskeisiä tukikriteerejä:
- esiintyjien taso ja ammatillinen valmius
- hankkeen sisällön laatu ja taso
- hankkeen musiikillinen, kulttuurinen ja alueellinen merkitys
- hankkeen tulo- ja kulurakenteeseen tulee olla realistinen
- ulkomaille suuntautuvien hankkeiden kohdalla huomioidaan matkan merkitys esiintyjän/esiintyjien uran kannalta.
Tukea ei pääsääntöisesti myönnetä:
- esiintymisiin, joista muusikoille ei makseta palkkiota tai ei jää palkkiota kulujen jälkeen
- harrastustoimintaan liittyviin hankkeisiin, muun muassa oppilasorkestereiden tai muiden harrastajaryhmien hankkeisiin
- harrastajakuorojen tavanomaisiin konsertteihin kotimaassa
- VOS-toimijoiden perustoimintaan liittyviin hankkeisiin
- esiintymisiin, joissa tekijänoikeudellisesti suojatuista teoksista ei makseta esityskorvauksia
- vakiintuneille valtion- ja/tai kunnanavustusten piiriin kuuluville isoille musiikkijuhlille/festivaaleille
- musiikkijuhlien/festivaalien yksittäisiin konsertteihin, paitsi kun niiden tuotannosta ja taloudesta vastaa jokin muu taho kuin musiikkijuhla/festivaali itse
- teatteri-, sirkus- tai tanssiproduktioille, joissa musiikin osuus ei ole poikkeuksellisen merkittävä
- kilpailujen järjestämiseen ja niihin osallistumiseen
- soittimien ja laitteiden hankintaan
.
VAKA-TUKI (Valtakunnallinen klubi- ja aluekiertuetuki)
VAKA-tuki on Opetus- ja kulttuuriministeriön erillisellä määrärahalla rahoitettava tuki. Sitä myönnetään ammattimaisesti toimivien muusikoiden, musiikkiyhdistysten, musiikkiklubien, konserttitalojen, alan yritysten ja yksittäisten tapahtumantuottajien kotimaassa järjestämiin konserttisarjoihin.
VAKA-tuen kriteerit täyttävät hankkeet poimitaan elävän musiikin tuen hakemusten joukosta asiantuntijan toimesta. Näet päätöksestä, jos hankkeelle on myönnetty VAKA-tukea.
Hyväksyttäviä kululajeja ovat muusikoiden esiintymispalkkiot, matka- ja majoituskulut sekä markkinointikulut. Laskennallisia kuluja ei hyväksytä. Painopisteen tulee olla ammattimaisessa tai ammattimaisuuteen tähtäävässä toiminnassa. Taiteellinen työ on korvattava palkkana tai hankittava ostettuna palveluna. Huomioi mahdolliset työantajavelvoitteet.
Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamissa hankkeissa noudatetaan erityisavustuksen ehtoja ja rajoituksia. OKM:n edelleen jaettavan avustuksen saajien kanssa tehdään sopimus avustuksen käytöstä, käytön valvonnasta ja niiden ehdoista. Sopimus lähetetään päätöskirjeen mukana.
Päätöskriteerejä:
- esiintyjien taso ja ammatillinen valmius
- projektin sisällön laatu ja taso
- projektin musiikillinen, kulttuurinen ja aluepoliittinen merkitys
- projektin tulo- ja kulurakenteeseen tulee kiinnittää huomiota
Projekteiksi ei hyväksytä:
- Suomen rajojen ulkopuolella järjestettäviä tapahtumia
- ilmais-/hyväntekeväisyystapahtumia ja esiintymisiä
- teatteri-, sirkus- tai tanssiproduktioita, joissa livemusiikki ei ole keskeisessä osassa
- opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää festivaalitukea saavia tapahtumia
.
ESIINTYMISPALKKIOT
Toimeksiantosopimus vai työsopimus sekä verovapaat matkakustannusten korvaukset
Taiteellinen työ on korvattava palkkana tai hankittava ostettuna palveluna. Hakijan tulee huomioida mahdolliset työnantajavelvoitteet palkkojen/palkkioiden/työkorvausten osalta (ennakonpidätykset, työnantajan sivukulut, tulorekisteri-ilmoitukset).
Elävän musiikin TUEN HAKIJA VASTAA esiintyvän taiteilijan palkkioiden maksusta (ostopalvelulasku tai palkanmaksu). Hakemuksiin ja apurahan käyttöselvityksiin ei saa lisätä laskennallisia palkkioita eikä laskennallisia verovapaiden kustannusten korvauksia.
Muusikoiden töistä sovitaan sekä työsopimuksin että toimeksiantosopimuksin:
- Toimeksiantosopimuksen perusteella syntyy yritysten tai yrityksen ja elinkeinonharjoittajan välinen sopimus, jolloin esiintyjä työllistyy itsenäisenä ammatinharjoittajana tai yrittäjänä. Esiintyjä toimittaa toimeksiantajalle laskun esiintymisen jälkeen. Tarkista työkorvauksen määritelmä.
- Työsopimuksen perusteella syntyy työsuhde, jossa esiintyjä työllistyy työntekijänä. Työntekijänä saat sopimuksen mukaisesti palkan.
- Kilometrikorvaus ja päiväraha ovat verovapaita matkakustannusten korvauksia. Vain työnantaja voi maksaa työmatkasta aiheutuneita matkakustannuksia palkansaajalle verovapaasti (TVL 71 §:n 1 momentti).
Keikan/konsertin tilaajan ja esiintyjän välisistä sopimuksista, palkkioiden laskennasta ja maksamisesta saat tietoa ja apua alan yhdistyksistä, järjestöistä, ohjelmapalvelutoimistoista, tilitoimistoista sekä laskentapalveluista.
Kaikissa verotukseen liittyvissä asioissa ensisijainen tietolähde on Verohallinto. Tuen hakijan tulee itse selvittää ajantasaiset verotukseen liittyvät tiedot.
Musiikin edistämissäätiö sr (MES) ei ole muusikoiden esiintymisten toimeksiantaja eikä työnantaja. MES ei ota kantaa keikan/konsertin tilaajan ja esiintyjän välisisiin sopimuksiin eikä työn hinnoitteluun. Esiintyjän tulee neuvotella itse sopimuksensa konsertin/keikan tilaajan kanssa. Tilaaja voi hakea tukea esiintymispalkkioihin.
.
Hyödyllisiä linkkejä sekä konsertin/keikan tilaajalle että esiintyjälle:
- Suomen Muusikkojen liitto ry - tietopankki
- Suomen Säveltäjät ry - toimeentulo-opas
- Teme - Palkkana vai laskulla?
- Palkkaa vai työkorvausta
- Työkorvausten ilmoittaminen
- Tulolajien erityistilanteet - esiintymispalkkio
- Apurahojen stipendien ja tunnustuspalkintojen verotus
- Tulonhankkimiskulut-ansiotuloista/Kohta 4.11 Tieteen harjoittajien ja taiteilijoiden kustannukset
- Verovapaita matkakustannusten korvauksia voi maksaa vain työsuhteessa - ohjeita eri tilanteisiin
- Freelancer verotuksessa
- Arvonlisävero esiintymispalkkioista
- Palkka.fi -palvelu
- Keikkalasku.fi -palvelu - keikkapalkkiot
- Ukko.fi -palvelu - keikkapalkkiot
.
RAPORTOINTI
Myönnetyt tuet maksetaan sen jälkeen, kun hanke on toteutunut hakemuksen mukaisesti. Hankkeen käyttöselvitys tehdään sähköisen hakujärjestelmämme kautta, johon kirjaudut omilla tunnuksillasi.
Hankkeen hyväksymispäätös edellyttää, että hanke toteutetaan hakemuksen mukaisessa muodossa ja laajuudessa. Jos hankkeen toteutuneet tuotot ja kulut poikkeavat oleellisesti hakemuksen budjetista, MES pidättää itsellään oikeuden tarkistaa päätöstä.
OKM:n VAKA-tuella rahoitettavaa hanketta tulee seurata luotettavasti projekti- tai kustannuspaikkatasolla. Pääkirjaote tulee liittää mukaan selvitykseen. Noudata päätöskirjeen mukana tulevan sopimuksen ehtoja.
Seuraa omilla kirjanpidon tileillään ostopalveluna maksetut palkkiot sekä muusikoille maksetut palkat.
Hyväksyttäviksi kustannuksiksi katsotaan hankkeen kannalta tarpeelliset ja määrältään kohtuulliset kustannukset.
Arvonlisävero hyväksytään avustettavaksi kustannukseksi vain, jos se jää avustuksen saajan lopullisesti maksettavaksi.
Yleiskustannukset ovat tuen saajan yleishallinnosta aiheutuvia kuluja, jotka eivät suoraan kohdistu mihinkään tiettyyn toimintoon, projektiin tai hankkeeseen. Jos yleiskustannus aiheutuu toimijalle hankkeesta huolimatta, ei yleiskustannusta voi kohdentaa tuettavan hankkeen kirjanpitoon. Yleiskustannusten määrä voi olla enintään 15 % tuettavan hankkeen kustannuksista. Tämä osuus tulee perustella ja kohdentaa hankkeeseen.
.
HANKKEEN KÄYTTÖSELVITYKSESSÄ TULEE OLLA:
- Hankkeen vapaamuotoinen tapahtumaraportti, joka sisältää kuvauksen hankkeen onnistumisesta, tiedot kävijämääristä, tiedot tapahtuman näkyvyydestä, tiedot kulurakenteesta sekä tiedot tukimuodon tarpeellisuudesta hakijan toiminnassa.
- Jos hakija on saanut hankkeeseen muita apurahoja ja avustuksia, tulee raportilla kertoa, mitä kuluja muilla apurahoilla ja avustuksilla on katettu.
- Liitä selvitykseen toteutunut keikkalista/konserttilista päivämäärillä sekä esiintyjät. Kuinka monta eri esiintyjää työllistyi hankkeessa.
- Kirjanpitoon perustuva yhteenveto hankkeen tuloista ja menoista. Näistä luvuista muodostuu hankkeen kustannuspaikka- tai projektitasoinen pääkirjaote. Tulot ja menot voi eritellä myös esim. Excel-pohjalla.
- >>> Esitä omilla kirjanpidon tileillään ostopalveluna maksetut palkkiot sekä muusikoille maksetut palkat.
- Jos hankkeelle on myönnetty Opetus- ja kulttuuriministeriön VAKA-tukea, liitä selvitykseen päätöskirjeen mukana toimitettu sopimus allekirjoitettuna.
- Yksityishenkilöt, jotka eivät ole kirjanpitovelvollisia, toimittavat kululaskuja (myös maksutosite) vähintään myönnetyn summan edestä.
-
Julkaisutuki
Hae julkaisutukea nyt
HAE TUKEA/TEE SELVITYSVUODEN 2025 HAKUAJAT
- Vuoden 2025 hakuaika ei ole vielä tiedossa
Yleistä
Julkaisutukea myönnetään muun muassa suomalaisen musiikin julkaisemiseen painettuina nuotteina tai niin sanottuina print-on-demand -nuotteina.
Tuki on tarkoitettu lähinnä toimitus-, puhtaaksikirjoitus- ja painatuskuluihin, ja se painottuu ammattimaisesti toimivien kustantajien toimintaan. Tukea voidaan myöntää myös muuhun alaan liittyvään julkaisutoimintaan.
Tuki ei ole tarkoitettu äänitteiden julkaisukuluihin.
Raportointi
Käyttöselvitys tehdään sähköisen hakujärjestelmämme kautta, johon kirjaudut omilla tunnuksillasi.
-
Koulutustuki sekä musiikkileirit ja mestarikurssit
Hae koulutustukea nyt
HAE TUKEA/TEE SELVITYSVUODEN 2025 HAKUAJAT:
- 31.01.2025 Koulutustuki 1/2
- 31.01.2025 Musiikkileirit ja mestarikurssit 1/1
Yleistä
Koulutustukea myönnetään kotimaista musiikkia edistävien, ammattilaisille tarkoitettujen jatko- ja täydennyskoulutustilaisuuksien järjestämiseen.
Henkilökohtaiset opiskeluapurahat eivät kuulu tuen piiriin.
Kerran vuodessa myönnetään Musiikkileirit ja mestarikurssit -tukea Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämästä määrärahasta.
Raportointi
Käyttöselvitys tehdään sähköisen hakujärjestelmämme kautta, johon kirjaudut omilla tunnuksillasi.
-
Kuorojen ulkomaanmatkatuki
Hae tukea ulkomaille suuntautuvalle kuoromatkalle
HAE TUKEA/TEE SELVITYSKUOROMATKATUEN HAKUAIKA:
- Haku päättyy 31.1.2025
Yleistä
Kuorojen ulkomaisiin esiintymismatkoihin jaettava tuki on Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä erillinen määräraha.
Keskeisin tukikriteeri on kuoron taiteellinen taso ja sen valmius toimia suomalaisen kuorokulttuurin edustajana ulkomailla. Myös matkan sisältöön kiinnitetään huomiota.
Kuorojen ulkomaanmatkatuen hakemuksia käsitellään kerran vuodessa. Hakemukset on toimitettava ennen hankkeen toteuttamista, jälkikäteen tulleita hakemuksia ei käsitellä.
Raportointi
Hankkeen käyttöselvitys tehdään sähköisen hakujärjestelmämme kautta, johon kirjaudut omilla tunnuksillasi.
-
Markkinointi- ja vientituki
Hae markkinointi- ja vientitukea nyt
HAE TUKEA/TEE SELVITYSVUODEN 2025 HAKUAJAT:
- Vuoden 2025 hakuaika ei ole vielä tiedossa
Yleistä
Markkinointi/vientituen piiriin kuuluvat erilaiset kotimaisen musiikin markkinointi- ja vienninedistämishankkeet, jotka tähtäävät kotimaisen musiikin tunnetuksi tekemiseen ja kansainvälistymiseen sekä kulutuskysynnän ja myynnin edistämiseen sekä vientitulojen saamiseen tulevaisuudessa. Tukea myönnetään sellaisille hankkeille, joista on odotettavissa vientituloja joko suoraan tai välillisesti.
Markkinointisuunnitelman tulee sisältää budjetin ja aikataulun lisäksi myös tiedon siitä, kuka suunnitelman toteuttaa. Esimerkiksi vientimatkan osalta on käytävä ilmi tapaamiset ja toimenpiteet, joilla vientiä edistetään matkan aikana.
Hakemukset on toimitettava ennen hankkeen toteuttamista, jälkikäteen tulleita hakemuksia ei käsitellä.
Markkinointi- ja vientituen kohteita voivat olla esimerkiksi
- erityinen hankekohtainen, erityinen yrityskohtainen tai erityinen toimialaan kohdistuva tiedotus- ja markkinointikampanja kotimaassa tai ulkomailla
- osallistuminen musiikkialan kansainvälisiin messu-, näyttely- ja muihin vastaaviin tapahtumiin, joihin liittyy vientitavoitteita ja -toimenpiteitä ja joihin ei ole saatu Music Finlandin matka- tai teosvientitukea
- vientijulkaisut ja muut viennin edistämiseen tarkoitetut PR-julkaisut (Huom! musiikkivideoihin ja muihin audiovisuaalisiin PR-julkaisuihin haetaan ensisijaisesti Music Finlandin AV-tukea)
- ulkomaiset showcase-, lämmittelijä- ja muut promootio-esiintymiset, joista ei muusikoille makseta palkkiota
Tukea EI pääsääntöisesti myönnetä
- tavanomaiseen tiedotus-, kehitys- ja markkinointitoimintaan, esimerkiksi yrityksen nettisivujen tai verkkokaupan perustamiseen, demojen tuotantokuluihin tai levyn lanseeraukseen
- tavanomaisiin esiintymisiin tai kiertueisiin, joista esiintyjä saa palkkiota (ks. MESin elävän musiikin tuki)
- vientihankkeisiin, joihin on mahdollisuus saada tai on jo saatu Music Finlandin julkaisukiertue- tai showcase-tukea. Niihin myönnetään MESin tukea vain poikkeustapauksissa. Myös Music Finlandin koordinoimiin vientitapahtumiin, joita MES on tukenut MF:n kautta (esim. Womex, Midem, Eurosonic), myönnetään tukea vain poikkeustapauksissa, esimerkkinä yksittäiset artistit, joilla ei ole yhtiötä ja jotka eivät siksi ole oikeutettuja MF:n jakamiin tukiin.
- vientihankkeisiin, joilla ei katsota olevan varsinaista vientitavoitetta, -suunnitelmaa tai -tuotetta, joista jollain aikavälillä olisi realistista saada vientituloja
- lähialueille suuntautuviin vienti- ja messumatkoihin ja tapahtumiin, esim. Tallinnaan, Pietariin ja Tukholmaan
- kilpailuosallistumisiin
- päivärahoihin
Raportointi
Käyttöselvitys tehdään sähköisen hakujärjestelmämme kautta, johon kirjaudut omilla tunnuksillasi.
-
Työskentelytuki
VUODEN 2025 TYÖSKENTELYTUKIEN HAKUAJAT :
- 31.1.2025
- Muut hakuajat vuodelle 2025 julkaistaan tammi-helmikuussa
31.1.2025 Työskentelytuki tulee käyttää vuoden 2025 aikana Työskentelytuki yksityishenkilöille ja yhtyeille/työryhmille
Mihin MES:n työskentelytuki on tarkoitettu
Työskentelytuki on tarkoitettu alalla aktiivisesti ja ammattimaisesti toimiville tekijöille ja esiintyville taiteilijoille, joilla on jo aiempaa näyttöä taiteellisesta työstä.
Työskentelytukea voi hakea- luovaan työhön kuten säveltämiseen, sanoittamiseen ja sovittamiseen,
- esittävään toimintaan kuten esiintymisten/levytyksen ohjelmiston harjoitteluun tai
- yhteisesti näiden molempien kokonaisuuteen.
Hakemuksessa edellytämme työskentelyjaksoon liittyvää perusteltua suunnitelmaa.
Työsuunnitelman lisäksi mainitse levyjen kohdalla äänitteen julkaisuaikataulu + julkaisija ja esiintymisten kohdalla hankkeen aikataulu- ja paikkasuunnitelma.
Hakemuksessa tulee ilmoittaa samaan tarkoitukseen haetut ja saadut apurahat sekä myös muut saadut apurahat ja -jaksot.
Liitä hakemukseen CV/biografia. Voit laittaa musiikkinäytteet vain linkkeinä esim. Spotify, iTunes, SoundCloud tai Youtube.
Työskentelytuki, yleistä
Myönnämme työskentelytukea yksityishenkilöille 1, 2 tai 3 kuukauden yhdenjaksoiseen työskentelyyn. Yhden kuukauden tuki voidaan myöntää asiantuntijatoimikunnan harkinnan mukaan lyhyemmälle kahden viikon työskentelyjaksolle. Sama hakija voi saada työskentelytukea enintään 3 kuukautta kalenterivuoden aikana.
Työskentelytuki on henkilökohtainen apuraha, joten yhtyeen/työryhmän jokaisen jäsenen on haettava työskentelytukea henkilökohtaisesti. Laita hakemukseesi tällöin näkyviin yhtyeen/työryhmän nimi ja mainitse hakemuksessa muut ryhmän jäsenet. Jäsenten on haettava työskentelytukea samalla hakukierroksella, koska hakemukset käsitellään samanaikaisesti. Jälkikäteen tulleita hakemuksia ei käsitellä.
Työskentelyjakso voi alkaa aikaisintaan sen kuukauden aikana, kun hakija on saanut myönteisen päätöksen. Työskentelytukea ei myönnetä takautuvasti.Työskentelytuki myönnetään hakemuksessa olevaan tarkoitukseen. Työskentelytuen käyttötarkoituksen voi muuttaa vain erityisestä syystä. Muutospyyntö tulee tehdä aina ottamalla yhteyttä MES:n toimistoon.
Työskentelytuki on henkilökohtainen ja se on tarkoitettu elinkustannusten kattamiseen työskentelyjakson aikana.
Työskentelytukea ei saa käyttää vastikkeena tehdystä työstä.
Työskentelytuen kanssa ei voi samanaikaisesti nauttia toista vastaavaa apurahaa tai palkkaa. Työskentelytuen käyttäminen edellyttää vapautta ansiotyöstä, tämä koskee myös palkallista lomaa. Työskentelyjakson aikana on mahdollista tehdä sivutoimista tai satunnaista palkallista työtä alle 20% kokoaikaisesta työstä.
Jos pidät työskentelyjakson työttömyyden aikana, tulee työskentelytuesta ilmoittaa työttömyysetuuden maksajalle.
Arviointiperusteet
Tuet myönnetään hakemusten perusteella, jolloin arvioinnissa käytetään vertaisarviointia (samalla hakukierroksella olevat hakemukset) sekä kokonaisarviointia. Myönnettävien apurahojen kokonaismäärään vaikuttaa säätiön käytössä oleva budjetti. Arvioinnissa voidaan ottaa huomioon muiden tahojen myöntämät tuet. Säätiö ei perustele tehtyjä päätöksiä.
Työskentelytuen määrä ja verotus
Musiikin edistämissäätiön työskentelytuen suuruus on tällä hetkellä 1.900,00 eur/kk. Kahden viikon työskentelytuki on 950,00 euroa.
Musiikin edistämissäätiön myöntämä työskentelytuki on henkilökohtainen ja se on tarkoitettu kattamaan tavanomaisia henkilökohtaisia elinkustannuksia taiteellisen työskentelyn aikana. Taiteelliseen työskentelyyn myönnetyt apurahat ja stipendit ovat verovapaita valtion vuotuista taiteilija-apurahaa vastaavaan euromäärään saakka. Apurahojen verovapaa enimmäismäärä vuonna 2024 on 26.269,46 euroa.
Säätiö tekee verottajalle vuosi-ilmoituksen maksetuista työskentelyapurahoista.
Lisätietoja apurahojen verotuksesta:
Apurahojen-stipendien- ja-tunnustuspalkintojen verotus
https://saatiotrahastot.fi/apurahan-hakijalle/
Työskentelytuen maksaminen
Noudata päätöskirjeessä annettuja ohjeita työskentelytuen nostamiseksi.
Työskentelytuki maksetaan sen kuukauden aikana, jolloin työskentelyjakso tapahtuu. Työskentelytukien maksuerät kuukauden 15. päivä ja kuukauden viimeinen päivä (15.7. ei ole maksua). Maksupyyntö tulee tehdä viimeistään viikkoa ennen maksuajankohtaa.
Henkilökohtaista apurahaa ei saa siirtää toiselle henkilölle eikä yrityksen tai yhteisön tilille.
Tuen käytöstä tulee tehdä selvitys viimeistään 2 kk työskentelyjakson päättymisen jälkeen. Selvittämätön työskentelyjakso estää uuden apurahan maksamisen ja se voidaan periä takaisin.Työskentelytuen käyttöselvitys
Työskentelytuen käyttöselvitys palautetaan sähköisen hakujärjestelmämme kautta, johon kirjaudut omilla tunnuksillasi.
Vapaamuotoinen raportti tulee palauttaa kahden kuukauden kuluessa työskentelyjakson jälkeen. Työskentelytuki on henkilökohtainen, joten jokainen vastaa omasta selvityksestään.
Säätiömme on kiinnostunut siitä, mitä myönnetyllä apurahalla on saavutettu ja mikä on ollut apurahan merkitys hankkeesi toteutumiselle. Haluamme myös varmistua siitä, että apuraha on käytetty hakemuksessasi ilmoitettuun tarkoitukseen.
Raportin tulee sisältää seuraavat tiedot:
- nimi ja päätösnumero
- yhtyeet ja työryhmät ilmoittavat kaikkien jäsenten nimet
- milloin työskentelyjakso on pidetty
- kuvaile riittävän laajasti, miten suunniteltu työskentelyjakso toteutui ja mitä sait apurahalla aikaan
- ilmoita harjoitellun ohjelmiston julkaisu-/esitysaikataulu tai sävellystyön julkistamis-/esitysajankohta
-
Äänitetuotannon tuki: äänitetuki ja artistiuratuki
Hae äänitetuotannon tukea nyt
HAE TUKEA/TEE SELVITYSHAKUAJAT VUODELLE 2025:
- Muut hakuajat julkaistaan tammi-helmikuussa
ÄÄNITETUEN HAKUAIKA PÄÄTTYY ÄÄNITE JULKAISTU AIKAVÄLILLÄ 31.1.2025 1.7.2024-31.12.2024 ARTISTIURATUEN HAKUAIKA PÄÄTTYY ÄÄNITE JULKAISTU AIKAVÄLILLÄ 31.1.2025 01.07.2024- 31.12.2024 Äänitetuotantotukea myönnetään uusien, kotimaista esittävää ja/tai luovaa musiikkia sisältävien äänitteiden tuottamiseen.
Musiikin edistämissäätiön äänitetuotantotukea haetaan joko äänitetukena tai artistiuratukena. Yksi hakija voi hakea yhden hakuvuoden aikana vain joko äänite- tai artistiuratukea.
Sekä äänite- että artistiuratukea haetaan julkaistuilla äänitteellä.
31.1.2025 päättyvälle hakukierrokselle hyväksytään äänitteet, jotka on julkaistu aikavälillä 1.7.2024-31.12.2024.
Artistiuratukea ei voi hakea yksittäiselle äänitteelle. Kumpaakin tukimuotoa varten on hakijoille oma erillinen sähköinen hakulomake.
Äänite- ja artistiuratukihakemukset käsitellään eri musiikkilajien asiantuntijoista koostuvassa toimikunnassa. Vakavalle ja kevyelle musiikille on omat asiantuntijatoimikuntansa.
Äänitetuen ja artistiuratuen keskeisiä tukikriteereitä ovat
- musiikin ja esittämisen laatu ja taso
- ohjelmiston omaperäisyys, tuoreus ja mielenkiintoisuus
- äänitteen musiikillinen ja kulttuurinen merkitys
- painotus ammattimaisessa toiminnassa
Äänitetuki
Yksi hakija voi hakea yhden hakuvuoden aikana vain joko äänite- tai artistiuratukea. Äänitetukea haetaan yksittäisille äänitteille, jotka sisältävät useampia sävelteoksia. Sisällön laajuus (albumi, EP tai vastaava) tulee selvittää hakemuksessa. Tuki ei koske singlen tuotantoa.
Päätösesitykset tehdään jälkituotantotukena digitaalisesti tai fyysisesti julkaistun äänitteen kuuntelun perusteella.
- Hyväksyttäviä kululajeja ovat ensisijaisesti projektiluontoiset äänityskulut, miksaus- ja editointikulut, masterointikulut, levyn kannen suunnittelukulut, esiintyjien palkkiot sekä harkinnanvaraisesti matka- ja majoituskulut.
- Levyn painatus- ja markkinointikulut eivät kuulu tuen piiriin.
- Tukea ei myönnetä soitin- eikä laitehankintoihin.
- Kuluihin hyväksytään projektikohtaisia kuluja. Kiinteät yleiskustannukset, jotka aiheutuvat toimijalle hankkeesta huolimatta, eivät ole hyväksyttäviä äänitetuen kuluja.
- Äänitteellä tulee olla kaupallinen, ammattimaisesti toimiva fyysinen ja/tai digitaalinen jakelukanava kuten iTunes, SoundCloud, Spotify, Bandcamp tai teleoperaattoreiden palvelut. YouTube ei ole kelvollinen jakelukanava.
- Hakemuksen liitteeksi on lisättävä Spotify-linkki julkaistusta äänitteestä (albumi, EP tai vastaava). Jos äänite on julkaistu pelkästään fyysisesti, voi äänitteen lähettää hakemuksen tueksi MES:n toimistoon. Jos äänitteen linkki tai fyysinen äänite puuttuu, hakemusta ei käsitellä.
Hakemuksen tekee se taho, joka vastaa hankkeen kuluista. Samaan hankkeeseen voi olla vain yksi hakemus.
Yritykset ja yhteisöt laativat hakemuksen kirjanpitoon perustuen. Kirjanpito tulee järjestää siten, että hanketta voidaan seurata luotettavasti. Tuen hakijan tulee pyynnöstä toimittaa MES:lle pääkirjaote hankkeen tuotoista ja kuluista. Jos hakija vähentää verotuksessaan maksamansa arvonlisäverot, avustettavalle kohteelle hyväksytään kustannus nettomääräisenä. Jos hakemukseen sisältyy palkkoja, palkkioita tai työkorvausta on hakija vastuussa tavanomaisista työnantajavelvoitteista (ennakonpidätykset, sivukulut) ja tulorekisteri-ilmoituksista.
Yksityishenkilöille, jotka eivät ole kirjanpitovelvollisia, äänitetuki myönnetään hankkeesta syntyneisiin kuluihin pelkästään kulukorvauksena eikä laskennallisia kuluja hyväksytä. Yksityishenkilöiden tulee liittää hakemukseen kulutositteet. Jos hakemukseen sisältyy palkkoja, palkkioita tai työkorvausta, on hakija vastuussa tavanomaisista työnantajavelvoitteista (ennakonpidätykset, sivukulut) ja tulorekisteri-ilmoituksista.
Artistiuratuki
Artistiuratuki on tuotantotukea äänitteitä julkaiseville yhtiöille. Sillä tuetaan ammattimaista artistien julkaisutoimintaa. Artistiuratuen tarkoitus on vahvistaa suomalaisten ja Suomessa toimivien artistien urien ammattimaista rakentamista ja edistämistä sekä mahdollistaa riskinotto artistien uraa edistämään rakennetuissa tuotannoissa. Tuen kohteena ovat kaikki musiikin lajit. Yksi hakija voi hakea yhden hakuvuoden aikana vain joko äänitetukea tai artistiuratukea. Artistiuratukea ei voi hakea yksittäiselle äänitteelle.
Artistiuratuen päätösesitykset tehdään kirjallisen tuotantosuunnitelman ja digitaalisesti tai fyysisesti julkaistun äänitteen kuuntelun perusteella.
- Hyväksyttäviä kululajeja ovat ensisijaisesti projektiluontoiset äänityskulut, miksaus- ja editointikulut, masterointikulut, levyn kannen suunnittelukulut, esiintyjien palkkiot sekä harkinnanvaraisesti matka- ja majoituskulut. Levyn painatus- ja markkinointikulut eivät kuulu tuen piiriin. Tukea ei myönnetä soitin- eikä laitehankintoihin.
- Äänitteellä tulee olla kaupallinen, ammattimaisesti toimiva fyysinen ja/tai digitaalinen jakelukanava kuten iTunes, SoundCloud, Spotify, Bandcamp tai teleoperaattoreiden palvelut. YouTube ei ole kelvollinen jakelukanava.
- Hakemuksen liitteeksi on lisättävä Spotify-linkki julkaistusta äänitteestä (albumi, EP tai vastaava). Jos äänite on julkaistu pelkästään fyysisesti, voi äänitteen lähettää hakemuksen tueksi MES:n toimistoon. Jos äänitteen linkki tai fyysinen äänite puuttuu, hakemusta ei käsitellä.
Kirjanpito tulee järjestää siten, että hanketta voidaan seurata luotettavasti. Tuen hakijan tulee pyynnöstä toimittaa MES:lle pääkirjaote hankkeiden tuotoista ja kuluista. Jos hakija vähentää verotuksessaan maksamansa arvonlisäverot, avustettavalle kohteelle hyväksytään kustannus nettomääräisenä. Jos hakemukseen sisältyy palkkoja, palkkioita tai työkorvausta on hakija vastuussa tavanomaisista työnantajavelvoitteista (ennakonpidätykset, sivukulut) ja tulorekisteri-ilmoituksista.
Raportointi
Sekä äänitetuen että artistiuratuen käyttöselvitys tehdään sähköisen hakujärjestelmämme kautta, johon kirjaudut omilla tunnuksillasi.
Yksityishenkilöille, jotka eivät ole kirjanpitovelvollisia, tuki myönnetään hankkeesta syntyneisiin kuluihin pelkästään kulukorvauksena eikä laskennallisia kuluja hyväksytä. Selvitykseen tulee liittää kulutositteita (myös maksutosite) vähintään myönnetyn summan edestä.