Elävän musiikin tuki on monelle hankkeelle tärkeä tukipilari
Kuvassa elävän musiikin toimikunnan puheenjohtaja Patrik Stenström.
Millaista tukea elävä musiikki saa?
Elävän musiikin tuki oli viime vuonna Musiikin edistämissäätiön suurin tukimuoto. Kaikkiaan 541 hanketta sai yhteensä 900.916,00 euroa.
Tuettavia hankkeita ovat muun muassa yksittäiset konsertit, konserttisarjat, kiertueet ja musiikkitapahtumat. Jaosta päättää alan asiantuntijatoimikunta, jonka puheenjohtaja on muusikko Patrik Stenström.
Päätökseen vaikuttaa hankkeen ammattimaisuus, Stenström sanoo. "Keskeistä on toiminnan kaikentasoinen laatu ja se, että siitä maksetaan muusikoille palkkaa. Harrastustoiminnalta vaikuttavaa hanketta ei voida tukea."
Hankesuunnitelman tulee olla valmis ja tuelle todellinen tarve. Jos hanke on jo rahoitettu, tukea ei voi myöntää. Pelkkään MES:n tukeen ei hanke voi perustua, mutta tuella voi varmistaa, että muusikot saavat palkkansa.
Hyvän hakemisen taito
"Hyvä hakemus on selkeä ja täsmällinen." Kirjoitusvirheistä ei rankaista, "mutta virheitä vilisevä hakemus antaa välinpitämättömän viestin." Hakemus kannattaakin tehdä rauhassa.
"Hakemuksessa tulee mainita selkeästi kuka, mitä, missä ja milloin. Jos esiintymispäivät ja -paikat ovat avoimia, hakemusta ei kannata edes jättää."
Talousarvion tulee olla tasapainossa, vaikka jokin kohta voisi vielä olla aukikin. Mukana tulee ehdottomasti olla soittajien korvaukset. "Sillä se on juuri se, mitä tuemme - emme harpun vuokrausta, flyygelin viritystä tai matkakuluja."
Tuen jakaa alan asiantuntijoiden joukko, he näkevät pian, jos budjetti on paisutellen laadittu. Kannattaa olla realisti.
"Toisin kuin ehkä joskus kuvitellaan, toimikunta ei halua torpata hakemuksia vaan antaa hyville hankkeille niin paljon tukea kuin resurssit antavat myöten. Kun hyvä hanke ei surkean hakemuksen vuoksi voi saada tukea, se harmittaa myös toimikuntaa."
Hakemuksia on paljon, kaikille ei rahaa voi myöntää ja kokoukset voivat venyä kuusituntisiksi. Tunnelma on silti hyvä.
"Toimikunnan työ on sujunut mielestäni erinomaisesti, enkä ole havainnut mitään genresyrjintää tai muuta poteroitumista."