Japanissa kanteleita signeeraamassa
Kanteleelle löytyy yleisö Japanistakin. Neljän naisen Kardemimmit-yhtye on tehnyt jo kaksi kiertuetta Japanissa ja kuulijoita on riittänyt.
”Sapporossa toimii parinkymmenen kanteleensoittajan ryhmä. He järjestivät itse kantele-workshopinkin”, kertoo yhtyeen jäsen Anna Wegelius. Japanissa järjestetään myös kantele-leirejä ja soittimen opetusta.
Osasyy itämerensuomalaisen perinnesoittimen tuntemisesta Itä-Aasiassakin johtuu japanilaisten laaja-alaisesta kiinnostuksesta maailman eri kolkkien musiikkiin.
”Japanissa löytyy kiinnostuneita kaikelle”, Anna Wegelius sanoo. ”Työkulttuuri on niin tasapäistävää, että itselle tärkeät asiat löytyvät harrastusten kautta.”
Yksi osasyy saattaa olla animaatiosarja ja sarjakuva Girls und Panzer. Siinä koulutytöt taistelevat historiallisilla panssarivaunuilla.
Joukossa on suomalainen BT-42 -vaunukin. Sillä tytöt lähtevät taisteluun soittaen kanteleella Säkkijärven polkkaa. Sen soittaa sarjassa sapporolainen Hiroko Ara. Animaatio on jopa innostanut japanilaisia kanteleensoittajia soittamaan Parolan panssarimuseoon, josta BT-42 löytyy.
Kardemimmit kiersivät Japanissa viime vuoden lopulla. Pari keikkaa tehtiin yhdessä virolaisen Curly Stringsin ja ruotsalaisen Krajan kanssa, loput yksin. Musiikin edistämissäätiö tuki kiertuetta.
Japani on keikkamaana erilainen, Wegelius (s. 1989) sanoo. ”Siellä saa usein tehdä jotakin ekstraa, esimerkiksi tällä kertaa he pyysivät jouluaiheisia lauluja.”
Vuonna 1999 perustettuun yhtyeeseen kuuluvat Maija Pokela, Jutta Rahmel, Anna Wegelius ja Leeni Wegelius. Soittimina on yksi 38-kielinen ja neljä 15-kielistä kannelta.
Kardemimmit ovat kiertäneet pariin kertaan Yhdysvalloissa sekä esiintyneet joissakin Euroopan maissa. Italiassa heillä on oma agentuuri.
”Suomessa kanteleella on kliseinenkin maine, hieman tomuinen. Ulkomailla on vapaa tästä painolastista, ihmiset ovat uteliaita ja kantele ihastuttaa.”
”Japanissa saimme jopa signeerata kanteleita. Siihen ei ole kotona tottunut.”
Anna Wegelius tekee parhaillaan arts management -graduaan musikkiviennistä Japaniin. ”Japanilainen managerimme sanoi, että kolmasosa yleisöstä on niitä, joita kiinnostaa kaikki suomalainen.”
Musiikki voi tuoda monenlaisia töitä. Muutama vuosi sitten Kardemimmit esiintyi japanilaisessa mustikkapillerien tv-mainoksessa. "Kuvasimme lähimetsässä, jossa poimimme mustikoita."
Kardemimmien viides levy Kesäyön valo julkaistiin Kalevalanpäivänä. Yhtye kustantaa itse omat levynsä. Tämä on mahdollista joukkorahoituksen avulla. ”Saimme reilun pari tuhatta euroa, joukossa uusiakin tukijoita.”
Kardemimmien yleisö ostaa yhä levyjä. ”Japanissa myimme parisataa levyä ja Yhdysvaltain kiertueella useita satoja”, Wegelius sanoo.