Markus Nordenstreng: muusikko MES-soitinpankki -idean takana

Markus Nordenstrengin valinta MES-soitinpankin soittimista, on harvinainen ja kauniisti soiva akustinen Gibson Roy Smeck. Nordenstreng löysi kitaran soitinpankin kokoelmaan Pariisista.

Teksti: Ella Jaakkola, Kuva: © Staffan Turbanov, 29.05.2020

Markus Nordenstreng Photo (C) Staffan Turbanov

MES-soitinpankin johtokunta koostuu huippumuusikoista

Musiikkialan monitaituri, artisti, muusikko, säveltäjä ja freelance-kulttuuritoimittaja Markus Nordenstreng, sai muutama vuosi takaperin loistoidean siitä, että jokaisella suomalaisella muusikolla tulisi olla mahdollisuus soittaa laadukkailla vintage-soittimilla.

“Taidan siis olla koko MES-soitinpankki -idean isä”, hymyilee Nordenstreng.

Nordenstreng istuu soitinpankin johtokunnassa toimittuaan sen puheenjohtajana ensimmäiset kolme vuotta. Johtokuntaan kuuluvat Nordenstrengin lisäksi kitaristit Jussi Jaakonaho ja Teemu Viinikainen sekä Muusikkojen liiton puheenjohtaja Ahti Vänttinen ja Musiikin edistämissäätiön johtaja Hannu Saha.

MES-soitinpankin johtokunta päättää uusista instrumenttihankinnoista, kehittää palvelulle erilaisia hanke- ja rahoitusideoita sekä pysyy ajan tasalla instrumenttien käyttöasteesta. 

Jokainen soitin on huolellisesti valittu kokoelmaan

MES-soitinpankin valikoimaan kuuluu ajan patinoimia upeita vintage-soittimia. Täysin ainutlaatuisen soitinkattauksesta tekevät suomalaisesta puusta valmistetut Suomi-soittimet, jotka MES-soitinpankki on tilannut Suomen taidokkaimmilta soitinrakentajilta.

“Olen onnellisessa asemassa, sillä olen saanut hankkia ison osan soitinpankin soittimista. Toiset soittimista löytyivät ulkomailta ja toiset kotimaasta.” kertoo Nordenstreng. “Toivon, että Suomi-soitinhanke saa jatkoa, jolloin MES-soitinpankki voi rakennuttaa lisää uniikkeja, kotimaisia instrumentteja vastuullisesti ja kestävän kehityksen huomioiden.”

Jokainen soitinpankin soitin on tarkalla silmällä ja korvalla kuratoitu ja siksi erityinen. 

“Kaikki soitinpankin soittimet ovat eri tavoin erinomaisia. Ehkä lempparikseni on kuitenkin muodostunut 40-luvun alun Gibson Roy Smeck. Se on tosi harvinainen malli ja mielettömän hienosti soiva yksilö,” pohtii Nordenstreng. 

“Toinen kiinnostava soitin on Kari Tapion perikunnan soitinpankille deponoima Gretsch Country Club. Näin sen teininä roikkumassa Kitarapajassa ja unelmoin sen ostamisesta, kunnes Klabbi osti kitaran itselleen. Nyt 25 vuotta myöhemmin sama kitara onkin kaikkien halukkaiden vuokrattavissa MES-soitinpankissa!

Soundi, jota ei löydy omasta hyllystä

MES-soitinpankki haluaa laajentaa asiakaskuntaansa, jotta soittimista olisi mahdollisimman paljon käytännön hyötyä muusikoille ja musiikintekijöille. 

“Monelle muusikolle on varmasti karttunut melkoinen arsenaali soittimia. Niin on minullekin, mutta huomaan jatkuvasti etsiväni soundia, jota ei löydy omasta hyllystäni. Onneksi MES-soitinpankin seinältä löytyy. Toivon sanan kantautuvan mahdollisimman monen ammattilaisen korviin. Soitinpankki on mahtava ja käytännöllinen palvelu. Too good to be true!”