MES-soitinpankin rummut siirtyvät Pannuhuoneelle

Pannuhuone on rumpujen ja lyömäsoitinten erikoisliike Helsingin Herttoniemessä.

Teksti ja kuvat: Ella Jaakkola, 30.03.2021

Pannuhuone Kalvon Vaihto

MES-soitinpankin rummut muuttavat Kitarapajalta Pannuhuoneelle. Pannuhuone on rumpujen ja lyömäsoitinten erikoisliike Helsingin Herttoniemessä, hyvien joukkoliikenneyhteyksien äärellä. MES-soitinpankin verkkosivujen kautta vuokratut rummut noudetaan Pannuhuoneelta 1.4. alkaen, kaikki muut soittimet noudetaan jatkossakin Kitarapajalta. 

Piilossa oleva aarre

MES-soitinpankin rumpuvalikoimaan kuuluu erilaisia virvelirumpuja 20-60-luvuilta, kolme uniikkia Suomi-soitinta kotimaisilta soitinrakentajilta sekä Slingerland Radio King Swing Outfit -rumpusetti. Kevään aikana MES-soitinpankkiin deponoidaan Jouni Kestin  komea Ludwig-merkkinen rumpusetti 60-luvulta.

“Onhan tässä todella hienoja rumpuja”, kehuu Pannuhuoneen isäntä, rumpali ja Percussion Finlandin toimitusjohtaja Tuomo Huhdanpää. “Esimerkiksi tämä Super Ludwigin COB on kuin piilossa oleva aarre.” Huhdanpää nostaa käteensä lukuisten rumpujen joukosta harmaankiiltävän virvelirummun. “Tästä ei välttämättä ulkonäön perusteella tajua, että kyseessä on ihan erityishieno rumpu”, Huhdanpää jatkaa. Ja kieltämättä rumpu näyttää tietämättömän silmin ennemmin hyvin tavalliselta rummulta, ei niinkään aarteelta. Rummun kyljessä on pieni logo, joka paljastaa sen olevan vuosikymmeniä vanha. 

“Näitä rumpuja valmistettiin vain muutaman vuoden ajan 60-luvun alkupuolella. Sen jälkeen mallia muutettiin siten, että siihen tuli teräs sisälle messingin sijaan. Se muutti rummun soundia. Näitä messingistä valmistettuja pidetään pehmeämmältä soundaavina kuin teräksestä tai alumiinista tehtyjä ja siksi tällaiset rummut ovat haluttuja". COB on lyhenne sanoista chrome over brass. Se on Super Ludwigin kehittämä tapa käyttää kromipinnoitettua messinkiseosta runkomateriaalina.

Pannuhuone on rumpaleiden ja lyömäsoittajien keskus

Pannuhuoneelta löytyy monenlaisia palveluita rumpaleille ja lyömäsoittajille. Toiminta lähti liikkeelle vuonna 2011 kun Huhdanpää perusti lyömäsoitinkaupan huomattuaan silloisissa opetustöissään Espoon musiikkiopistossa, että uudet malletit ja kapulat piti tilata oppilaille aina ulkomailta, sillä Suomessa niiden saatavuus oli heikkoa. 

“Perustin siis kaupan kovaan tarpeeseen”, Huhdanpää kertoo. “Toiminta on kasvanut ja lisääntynyt vuosien mittaan. Nykyään myös vuokraamme lyömäsoittimia. Meiltä löytyy oikeastaan kaikki orkesterissa tarvittavat lyömäsoittimet ja nyt myös MES-soitinpankin rummut, jotka tuovat valikoimaan hyvän lisän. Lisäksi huollamme ja korjaamme soittimia yhdessä myymäläpäällikkö Janne Savelan kanssa.” 


Pannuhuoneella toimii myös rumpu- ja lyömäsoitinkoulu Helsinki Drum Academy, jonka perustajia ovat Huhdanpään lisäksi rumpalit Jaska Lukkarinen ja Tuomas Rauhala. “Helsinki Drum Academylla on täällä treenitilat. Tiloissa voi myös striimata ja kuvata soittotunteja.”

Kuvassa on Super Ludwig COB -virvelirummun runko.

Kalvojen vaihtoa ja kuivia säilytystiloja

MES-soitinpankin kokoelmaan kuuluu rumpujen lisäksi erilaisia arvokitaroita, bassoja, banjo ja madoliineja, suomalaisia perinnesoittimia, konserttikantele sekä kaksi syntetisaattoriklassikkoa. Nämä kaikki soittimet haetaan edelleen Kitarapajalta. Vain rummut siirtyvät omaan erikoisliikkeeseen. 

Kysyn Huhdanpäältä, että miten rumpuja säilytetään, jotta ne pysyvät hyvässä soittokunnossa.

“Se vähän vaihtelee materiaalista riippuen. Esimerkiksi puusta valmistetut rummut ovat paljon herkempiä lämpötiloille kuin metallista valmistetut”, vastaa Huhdanpää. “Ja nahkakalvot taas ovat herkkiä kuiville ilmoille Suomessa. Niitä joudutaan vaihtamaan usein.”

“Yleisesti rummut eivät kuitenkaan ole yhtä herkkiä soittimia kuin vaikka hyvin ohuesta puusta valmistetut soittimet, sillä niissä puu ei ole yhtä pingottunut ja jännitteinen”, kertoo Huhdanpää. “Rummuissa menee joskus osia rikki ja osat tietysti kuluvat soittaessa, mutta jos runko on kunnossa, niin kaikki muu pystytään kyllä vaihtamaan,” selventää Huhdanpää. “Perushuollossa tarkistetaan kaikki rummun eri osat, että kiinniolevat ovat hyvin paikallaan ja liikkuvat osat rasvataan ja putsataan. Kalvoja vaihdetaan sitä mukaa kun ne ovat huonossa kunnossa.”

Videolla Tuomo Huhdanpää vaihtaa kalvon Super Ludwig COB -virvelirumpuun.



Tuomo Huhdanpää huoltaa Super Ludwig COB -virvelirumpua.