Soitinrakennusta puun takaa

"Suomi-soitin Suomi-puusta -projekti" on kolmivuotinen hanke, jonka ytimessä ovat suomalainen puu, puunkäsittely ja rakennusosaaminen. Kuvassa Kristian Wetterstrand on ottanut kotimaisen loimukoivun käsittelyyn soitinverstaassaan Evijärvellä. Kuva: Rauno Nieminen

Teksti: Janne Mäkelä, 02.07.2019

Kuva2 Soitinjuttu

Hankkeen aikana valmistuneita soittimia on vuokrattavissa MES-Soitinpankin kokoelmassa

VUOKRAA SOITIN

Soitinrakennusta puun takaa

"Kolme vuotta sitten ei tiedetty, että asia ratkeaa näin yllättävällä tavalla."

Kokenut soitinrakentaja Rauno Nieminen on innoissaan. "Ollaan kehitetty 200–2000 euron uuni, jonka jokainen soitinrakentaja voi itse tehdä."

Puhe on puun vanhentamisesta. Lämpökäsittelyllä poistetaan kosteuselämistä ja parannetaan soitinpuun akustisia ominaisuuksia. Alkuun näytti, että uunin hinta nousisi yli sadantuhannen euron. Uusi ratkaisu on hyvä ja halpa – ja myös avoin.

"Uunin rakentamisesta julkaistaan ohjeet suomeksi ja englanniksi."

Rauno Nieminen kehitteli puun vanhentamiskäsittelyä Osmo Savolaisen ja Pertti Niemisen kanssa jo 1990-luvulla. Nyt Suomisoittimia Suomipuusta -työryhmä on päivittänyt tietämystä. Rauno Niemisen lisäksi työryhmään kuuluvat Juha Lottonen ja Juha Ruokangas.

Suomipuuta soitinpankkiin

Vanhentamiskäsittely on osa Musiikin edistämissäätiön kolmivuotista hanketta, jossa on tutkittu suomalaisen puun kulkua metsästä valmiiksi soittimeksi.

Suomalaiset puut soveltuvat hyvin soittimiin. Suurin ongelma on saatavuus. Rakentajan täytyy itse mennä kirveen kanssa metsään. Sen jälkeen puu on sahattava aihioiksi – ja vanhennettava. Ulkomaista puuta sen sijaan voi ostaa valmiina fileinä sadoista alan yrityksistä.  

Suomen kulttuurirahasto myönsi hankkeelle 150 000 euron tuen vuonna 2017. Rahoituksella on hankittu pariltakymmeneltä huippurakentajalta kitaroita ja muita uusia soittimia.

"Rakentajilta on saatu arvokasta tietoa kotimaisen puun käytöstä ja soveltuvuudesta", Rauno Nieminen kertoo.

Suomipuu ei jää soimaan pienen piirin jutuksi. Tutkimushanke on osa Musiikin edistämissäätiön MES-soitinpankin toimintaa.

Pihlajalle kyytiä: Suomisoittimia Suomipuusta -hankkeessa materiaalia haettiin Ikaalisten Kyrösjärven saaresta perinteisin kuljetusmenetelmin. Kuva: Rauno Nieminen
Kristian Wetterstrand on ottanut kotimaisen loimukoivun käsittelyyn soitinverstaassaan Evijärvellä. Kuva: Rauno Nieminen
RO-oktaavimandoliiniin valmistamiseen on käytetty suomalaista loimukoivua, kuusta ja omenapuuta. Soittimen on rakentanut Kristian Wetterstrand. Kuva: wetterstrand.org