Suomi-puuta ja Suomi-soittajia MES-konsertissa 18.11.2019

Teksti: Heikki Jokinen, Kuva: Hannu Ali-Löytty, 05.11.2019

Ida Elina Hannu Ali Lyotty2

Suomi-puuta ja Suomi-soittajia MES-konsertissa

https://www.glivelab.fi/events/pekko-kappi-khhl-ida-elina-5dc021acb988170014d6ab05/

Suomalainen puu nostetaan kunniaan marraskuun 18. päivänä Helsingin G Livelabin konsertissa. Soitinrakentajamestarit Rauno Nieminen ja Pekka Lovikka sekä muusikot Pekko Käppi ja Ida Elina kertovat ennen konserttia miten soittajien ja soitinrakentajien yhteispeli toimii.

"Suomalaista puuta käytettiin soittimissa vielä 1960-luvulle asti", Rauno Nieminen kertoo. Sen jälkeen tropiikin puu korvasi kotimaisen.

Esimerkiksi Landola käytti kitaroissa tuolloin suomalaista puuta. "Sodan jälkeen oli vähän pakko käyttää sitä, mitä saatiin."

Pekko Käppi orkestereineen soittaa konsertissa Niemisen valmistamaa jouhikkoa. Hän otti parikymmentä vuotta sitten yhteyttä Rauno Niemiseen soittimien rakentamiseksi. He perustivat yhdessä jouhikkokvartetinkin. "Se on samalla laboratorio jouhikon kehittämiseksi"; Käppi sanoo.

"Yhteistyö on hieno tilanne. Soitinrakentaja saa välitöntä palautetta ja itse saan neuvoja." Käppi ja Nieminen tutkivat yhdessä onnistuuko jokin jouhikon kehittämisajatus, ja usein se onnistuukin. "Tämä on loputon kehityskenttä", Käppi sanoo.

Innovoinnissa ja kehitystyössä tällainen dialogi on hyväksi, hän korostaa. "Kuta lähempää yhteistyö on, sitä paremmin se auttaa."

Pekko Käpin kuva Ninni Luhtasaari

Aika spesiaali soitin

Konsertin toinen soittaja on Ida Elina, jolla on Pekka Lovikan rakentama yksilöllinen konserttikantele. "Se on aika spesiaali", Ida Elina kuvailee.

Kanteleen kieliä on muuteltu, kielinastoja levennetty ja koneistoa laajennettu. Monen lajin musiikkia soittavan ja laulavan Ida Elinan kanteleessa on lisäksi rummutuspaikka oikealle ja vasemmalle kädelle.

"Olen vaihtanut aika tiuhaan kanteletta. Nyt on menossa ehkä kuudes Lovikan valmistama."

Ida Elina kertoo yhteistyönsä Pekka Lovikan kanssa olleen hirveän hyvää. "Minulle muusikkona ja taitelijana on tärkeää, että soitin voi elää musiikkityylin muutosten myötä. Kaikille on hyötyä keksimistämme ratkaisuista."

Ylitorniolainen Pekka Lovikkakin kehuu yhteistyötä Ida Elinan kanssa. "Asun lähes napapiirillä ja täällä on vähän kanteleensoittajia. On tärkeää, että saan palautetta."

Yhteistyö käynnistyi kun Lovikka otti yhteyttä Ida Elinaan. "Tarvitsin soittajan, joka käyttää kanteleitani. Se tuo uskottavuutta soittimillekin."

"Kun soittaja luo omaa tyyliä, hän alkaa kaipaamaan jotakin uutta soittimeensa. Ida Elina kertoo uusia ideoita minulle, ja hänellä niitä piisaa. Kaikki ideat eivät ole helppoja tehdä, siinä voi mennä vuosikin," Lovikka sanoo.

Ida Elinan kuva Annika Miettinen

Soitinpankki karttuu

Konsertti liittyy Musiikin edistämissäätiön Suomi-soitin Suomi-puusta -hankkeeseen. Sen tarkoitus on edistää suomalaisen puun käyttöä soittimissa. Kolmivuotisen, nyt päättyvän hankkeen aikana on muun muassa hankittu parikymmentä soitinta MES-soitinpankkiin.

Tietysti soittimia käytetäänkin. Nyt pidettävä konsertti on neljäs, jossa muusikot ja heidän soitintensa tekijät kertovat yhteistyöstään.

"On tärkeää jakaa muusikoille ja yleisölle tietoa miten soittimia rakennetaan. Konserttien hienous on kertoa, mitä tapahtuu kun soittaja ja rakentaja ovat yhteistyössä", Rauno Nieminen sanoo.

Hanke päättyy tämän vuoden lopussa. "Haemme jatkorahoitusta, mutta ei koskaan tiedä, miten siinä käy", Nieminen sanoo. Suomen kulttuurirahasto tuki nyt päättyvää kolmivuotista hanketta 150 000 eurolla.

Pekka Lovikan valmistama 39-kielinen Lovikka-sähkökannel MES-soitinpankin "Suomi-soitin Suomi-puusta" -kokoelmassa. Kuva: Antti Kuivalainen
Rauno Niemisen valmistama jouhikko "Impilahti" MES-soitinpankin "Suomi-soitin Suomi-puusta "-kokoelmassa. Kuva: Antti Kuivalainen