Yksi kuukausi musiikintekijän elämässä
Samuli Putro on apurahasysteemin ystävä: "Vaikka tukea ei tulisi, niin sen olemassaolo on tekijälle merkittävä kannustin". Kuva: Tero Ahonen.
Musiikin edistämissäätiö jakaa työskentelytukea yksityishenkilöille. Samuli Putro, Tuija Rantalainen ja Teemu Roivainen kertovat, mitä yhden kuukauden tuki mahdollisti.
Samuli Putro käytti työskentelytuen audiovisuaalisen konserttisarjan valmisteluun. Pienet rukoukset -hanke toteutettiin Ateneumissa talvella 2019.
"Tuen merkitys on siinä, että voi hypätä sellaisiin juttuihin, jotka eivät tuota tekijälle mitään."
"Vanhemmalle polvelle tuki on yllyke lähteä sellaiseen maastoon, jota ei tunne", pitkän linjan rockmuusikko ja lauluntekijä jatkaa. "Voi harrastaa toiveajattelua."
Laulelmista ja lastenmusiikista tunnettu Tuija Rantalainen on aiemmin saanut MES:n tukea teatterimusiikkiin ja kiertueisiin. Viimeisin myöntö kohdistui soololevyn tekemiseen.
"Varsinkin sovitustyötä varten tarvitsin tukea ja aikaa, koska tein kaikki puhallin- ja jousisovitukset itse."
Laulelmamusiikkia sisältävä Ruokolahden leijona ilmestyy alkuvuonna 2020.
Monipuolinen muusikko ja laulaja Teemu Roivainen raivasi kalenteristaan tilaa, kun myönteinen päätös napsahti kohdalle. Roivainen ryhtyi äänittämään omaa musiikkiaan, "sydämen intohimoa", kuten vuoden 2014 tangokuningas tulevaa levyään kuvailee.
"En tehnyt tukijakson aikana keikan keikkaa. Kyllä se kuukausi meni studiossa."
"Se oli ihan mieletön mahdollisuus", Roivainen arvioi. "Pystyin aidosti ja hyvällä omallatunnolla keskittymään musiikin tekemiseen."